Svetski dan pčela

Danas 20. maja obeležava se Svetski dan pčela. Nekome su simpatične, neko ih se plaši, mnogi konzumiraju slatki nektar koji proizvode, ali malo ljudi zapravo zna mnogo o pčelama.Na inicijativu Slovenije, u decembru 2017. godine ovaj datum Ujedinjene nacije priznale su kao Svetski dan pčela. Ovaj dan je posvećen pčelama, promociji pčelarstva, a pre svega, podizanju svesti o značaju pčela. Vrlo je važno edukovati ljude na ovu temu, jer, nažalost, nismo svesni koliko zavisimo od pčela.

Pčelarsko udruženje Matica iz Požege osnovano je 1893. godine i spada među najstarija udruženja pčelara u Srbiji. Danas okuplja oko 70 proizvođača meda koji poseduju oko 4.5 hiljade košnica. Predsednik udruženja, Nenad Mandić procenjuje da na teritoriji naše opštine ima oko 160 pčelinjaka sa ukupno 9 hiljada košnica. Najveći deo meda proizvedenog u našem kraju plasira se na inostrano tržište. Dolazak proleća donosi prve ovogodišnje radove u pčelinjacima.

Mart je mesec burnog razvoja pčelinjih društava pa se dešava da pčele ostaju bez hrane. Zbog toga je potrebno intervenisati i dohraniti ih, a kako bi svojim članovima olakšali taj posao udruženje Matica je , zahvaljujući sredstvima iz opštinskog budžeta, pokrenulo mini pogona za proizvodnju pogača za prihranu pčela. Zaista, pčele jesu naša budućnost jer bez njih budućnost uopšte ne izgleda lepo.

Ceo svet zavisi od prirodnih oprašivača, a pogotovo od pčela, stoga je njihov opstanak presudan. A da bi se obezbedio opstanak pčela, potrebno je pratiti šta ih ugrožava i zaustaviti gubitak biodiverziteta.Ne zaboravite da smo mi odgovorni za svoju budućnost i budućnost svojih potomaka, a treba samo malo promeniti navike kako bismo im ostavili malo lepši i bolji svet.

beogradski.rs