Reaktiviranje starog izvorišta u Požegi alternativa za letnje mesece

Ponovnim aktiviranjem tzv. „starog izvorišta“ Požega se nada da će konačno rešiti problem snabdevanja vodom tokom letnjih meseci. Ovo izvorište, zatvoreno 1993. godine, crpi vodu iz reke Skrapež, a ponovnim aktiviranjem će se novim pumpama i potisnim cevovodom povezati na glavni rezervoar.

Prema rečima nadležnih u Požegi, reka Rzav, sa koje se vodom snabdevaju još četiri opštine, ne može da podmiri sve potrebe stanovništva.

„Arilje ima dva vodoizvorišta koja može da stavi u funkciju kada se suočava sa nestašicom, Čačak ima izdašno moravsko izvorište, Lučani takođe, Gornji Milanovac ima četiri alternative, samo mi nemamo nijednu. U našoj sredini postoji nerazumevanje, misli se da je skrapeška voda ko zna kakva, što nije tačno“, kaže direktor „JKP Naš dom“, Miljko Kragović.

Voda iz Skrapeža će se potisnim cevovodom dužine 1,6 kilometara dopremati u rezervoar, gde će se tokom letnjih meseci mešati sa vodom iz Rzava, ali to neće uticati na ukupni kvalitet pijaće vode.

„Dosadašnja istraživanja pokazuju da je ova voda u sirovom stanju prihvatljiva, o tome svedoči i zvanični stav „Zavoda za javno zdravlje“ i „Instituta Jaroslav Černji“. Uz minimalnu upotrebu hemije, ona će se dovesti u odlično stanje. Ovo izvorište radila je vojska polovinom prošlog veka i filtracija ove vode vrši se prirodnim putem, kroz slojeve tla“, dodaje Kragović.

Takođe, računa se da bi se ovom alternativom rasteretila i celokupna mreža vodosnabdevanja, koju čini oko 11 hiljada korisnika, polovično raspoređenih u urbanim i ruralnim sredinama. Ta činjenica, kažu, predstavlja izvestan problem u ovim uslovima snabdevanja, jer se za dopremanje vode ka selima u letnjim mesecima troši velika količina struje.

Celokupna vrednost projekta iznosi 70 miliona dinara, a finansira se iz opštinskog budžeta.

„Trenutno se radi treća faza, koja vredi oko 32 miliona dinara. Nakon nje, poslednja faza podrazumevaće osposobljavanje naše laboratorije“, kaže predsednik opštine Požega, Đorđe Nikitović.

Potisni cevovod trebalo bi da bude završen za narednih mesec dana, a planirano je da se, tokom uobičajenog vodostaja Skrapeža, doprema između 65 i 70 litara vode u sekundi.

Požega Online / Radio Požega / Foto: ZoomUe