Požega dobija regionalno postrojenje za preradu otpadnih voda

Zagađenje rečnih tokova otpadnim vodama u Zlatiborskoj i Moravičkoj oblasti trebalo bi da se reši izgradnjom jedinstvenog regionalnog postrojenja u Požegi, kažu u upravi Javnog komunalnog preduzeća Vodovod iz UžicaPrema podacima koji su objavljeni na sajtu Opštine Požega, novo postrojenje koje bi bilo zajedničko za Užice, Požegu, Arilje i Ivanjicu, koštalo bi 70 miliona evra.

Odgovarajući nevladinoj organizaciji Libergaf koja im je uputila na zahtev za informacijom od javnog značaja, u užičkom Vodovodu kažu da rad tog postrojenja neće imati smisla ako se prethodno ne izgradi neophodna fekalna kanalizacija i ne saniraju takozvani divlji izlivi otpadnih voda.

O tome je, kako se navodi u dopisu, potpisan međuopštinski sporazum i određen je privremeni investitor. U pripremi je i formiranje regionalnog preduzeća koje će upravljati budućim postrojenjem, a u toku je izrada planske i projektne dokumentacije.

Javno komunalno preduzeće navodi da nije nosilac posla ni u jednoj od tih aktivnosti, ali da nastoji da u projektnu dokumentaciju uvrsti sve probleme lokalne zajednice u vezi sa otpadnim vodama, kako bi oni bili rešeni na pravi način.

“Ukoliko ne rešimo problem divljih izliva, mešanja kišne i fekalne kanalizacije, kolektora i mnoge druge, rad Regionalnog postrojenja za preradu otpadnih voda neće imati smisla”, navodi se u dokumentu koji je dostavljen Libergrafu.

Plan za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u Užicu postojao je i ranije. Ono je pre nekoliko godina trebalo da se gradi u selu Gorjani, pored magistralnog puta Užice – Požega.

Ukupna vrednost projekta, koji je delom trebalo da finansira Evropska unija, iznosila je 15,2 miliona evra, ali do realizacije 2015. godine nije došlo.

Od projekta se tada odustalo zbog nesposobnosti tadašnje lokalne vlasti da objasni važnost i benefite tog projekta za grad Užice, ali i da amortizuje protivljenje meštana koji su smatrali da fabrici otpadnih voda nije mesto u njihovom selu.

Foto: Nova ekonomija/Jezero Vrutci sa kog Užice dobija pijaću vodu

Stručnjak za prečišćavanje otpadnih voda i profesor Imperial koleža u Londonu, Čedo Maksimović, prošle godine je komentarisao najavljenu izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u Beogradu, za koje se država, prema poslednjim najavama zadužuje 200.000.000 evra.

On je tada ukazao kako treba detaljno razmotriti izgradnju manjih postrojenja za prečišćavanje, koja prema njegovom mišljenju nemaju velike bazene, jeftinija su i ne ispuštaju neprjatne mirise.

Maksimović je inače tvorac takozvanog Blue-Green Dream sistema urbanog razvoja. Prema njegovom mišljenju u Srbiji se planira izgradnja postrojenja za otpadne vode koja će raditi na zastarelim tehnologijama, jer između ostalog, troše mnogo energije za pumpanje vode.

Libergraf je podatke od nadležnih preduzeća i insticucija sakupljao u okviru priprema za izradu novog izveštaja Kolaicije 27. U tom izveštaju svage godine se objavljuju najvažniji podaci o napretku Srbije u evrointegracijama i primeni “ekološkog” pregovaračkog Poglavlja 27.

Požega Online / Nova ekonomija / Foto: Nova ekonomija