Pojačana kontrola saobraćaja

Na teritoriji Srbije u toku je pojačana kontrola saobraćaja, koja traje do 27. marta, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova navode da je akcija usmerena na merenje brzine kretanja vozila. Reč je o međunarodnoj policijskoj akciji “ROADPOL”, koja se sprovodi u 30 evropskih zemalja kako bi se otkrivali saobraćajni prekršaji. Saobraćajna policija će svakoga dana angažovati sve raspoložive uređaje za merenje brzine kretanja – ručne radare, radare u sistemima video nadzora i uređaje za merenje brzine u vozilima bez obeležja policije („presretačima“), dok će na auto-putevima biti merena i prosečna brzina kretanja vozila.

Napominjemo da će u cilju zaštite bezbednosti pešaka brzina biti merena i u zonama pešačkih prelaza kazao je gostujući u ,,Budilniku,, M laden Stojanović zamenik komandira saobraćajne policije u Požegi. On je naglasio da je na području Policijske stanice u Požegi tokom ove akcije do sada sankcionisano 174 prekršaja od čega je više od trećine prekoračenje brzine kao i 29 prekršaja nevezivanja sigurnosnog pojasa.

Podsećamo da se u januaru i februaru ove godine na putevima u Srbiji dogodila 61 saobraćajna nezgoda sa poginulim licima, a u gotovo polovini tih nezgoda kao jedan od uticajnih faktora javljala se neprilagođena brzina uslovima saobraćaja i stanju puta. U tom periodu saobraćajna policija sankcionisala je oko 65 000 vozača zbog prekršaja prekoračenja brzine, što je dvostruko više u odnosu na prva dva meseca 2021. godine.

Požega Online / Radio Požega