Nevreme pričinilo višemilionske štete u Tometinom Polju i Mršeljima

Nevreme i bujične vode pričinile su višemilionske štete u prvom redu na putnoj infrastrukturi u Tometinom Polju i Mršeljima.

Jake bujične vode, izazvane obilnim padavinama, pričinile su i u delovima požeške opštine ogromne štete. One se procenjuju na više desetina miliona dinara i odnose se u najvećoj meri na putnu infrastrukturu.

U to se danas na terenu uverio i predsednik požeške opštine Đorđe Nikitović sa saradnicima.

Najobilnije padavine pa time i najjače bujične vode su ovoga puta zabeležene na severu požeške opštine, posebno selima Tometinom Polju i Mršelji.

Predsednika požeške opštine i njegove saradike su dočekali mešatani ovih sela koji kažu da ne pamte ovakvo nevreme u ovim krajevima.

Za samo par sati su ostali bez nekoliko puteva ali i mostova.

Rečno korito Kamenice je na nekoliko mesta zaprečeno kamenim nanosima pa je tok reke preusmeren preko njiva i poljoprivrednih useva, trasom kuda voda nikad nije tekla.

Jačina bujice je bila tolika da je na nekoliko mesta kompletan put odnesen i to u dubinu i preko dva metra.

O silini vodene stihije govori činjenica da su nasipi i podloge za ove puteve bile od tvrde, kamene podloge ali ni to nije bilo dovoljno da ih sačuva.

Na pojedinim deonicama dugim i preko sto metara, put uopšte ne postoj a kuda je bio – samo se može pretpostavljati na osnovu delova puta koje voda nije odnela.

Pored puteva, bujica je odnela i nekoliko mostova izuzetno značajnih za meštane ovih sela, što dodatno komplikuje celu situaciju, kaže predsednik opštine Đorđe Nikitović.

Sve ovo upućuje na zaključak da je osposobljavanje ovih puteva za saobraćaj, gotovo nemoguća misija a čak su se čula i razmišljanja da do dva domaćinstva, Stanka Milinkovića i Slađane Varagić, bude prosečena nova trasa puta ali za takav posao je potrebno obezbediti nekoliko desetina miliona dinara.

Na sednici opštinskog štaba za vanredne situacije je odlučeno da se proglasivanredna situacija na delu teritoeije opštine i to u mesnim zajednicama Mršelji i Tometino Polje pa je po hitnom postupku već započela sanacija nekih oštećenih puteva.

Pored štete na putevima i mostovima, štetu su pretrpele i poljoprivredne kulture a osim Mršelja i Tometinog Polja, šteta ima i u još nekoliko sela ali se predsednik opštine nada da će sopstvenim snagama, opština uspeti u najvećoj meri da sanira štete u narednih par dana jer će se angažovati maksimalno raspoloživa mehanizacija.

Požega Online / Radio Požega