Moja mama zna šta se dešava u gradovima

U holu Gimnazije „Sveti Sava“ u sredu će biti održana promocije zbirke pesama Radmile Petrović “Moja mama zna šta se dešava u gradovima“. Pored autorke o knjizi će govoriti i izdavač Zvonko Karanović.

Radmila Petrović (1996) odrasla je u Stupčevićima kod Arilja, a bila je đak požeške srednje škole. Nakon toga diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, gde je završila i master studije. Kao laureat 42. Limskih večeri poezije objavila je zbirku pesama „Miris zemlje“, a kao pobednik 22. Poetskog konkursa „Desanka Maksimović“ zbirku „Celulozni rokenrol“. Zastupljena je u zbornicima, domaćim i međunarodnim časopisima. Učestvovala je na brojnim festivalima i čitanjima poezije širom Evrope.

Njena treća zbirka poezije, „Moja mama zna šta se dešava u gradovima”, objavljena od strane PPM Enklave početkom leta 2020. godine i prodata u preko 8000 primeraka, našla se u najužim izborima domaćih nagrada za poeziju i u finalu regionalne nagrade „Stjepan Gulin”. Ista zbirka objavljena je u Makedoniji 2021, a u pripremi je poljsko izdanje. Njena poezija prevođena je i na engleski, nemački, francuski, grčki, italijanski, slovenački, španski, hebrejski i druge jezike. Stipendistkinja je Vlade Republike Srbije. Boravila je na rezidencijama za pisanje u Skoplju (Reading Balkans), Berlinu (Traduki), Beču (Q21). Književno veče posvećeno njenoj zbirci pesama počeće u 18:30.

Požega Online / Radio Požega