KALENDAR DOGAĐAJA

MART - GimFest

Gimfest je festival nauke i umetnosti Gimnazije “Sveti Sava“ iz Požege. Održava se svake godine početkom marta u Gimnaziji “Sveti Sava”. Nastao je 2009. godine uz podršku Ministarstva omladine i spotra i Evropskog pokreta u Srbiji, a po ugledu na slične festivale (prvenstveno Festival nauke u Beogradu), sa ciljem popularizacije nauke i umetnosti. Kada je održan prvi Gimfest, festival je posetilo oko 600 ljudi, što je za malu sredinu kakva je Požega, značajan broj. Tada je našim sugrađanima nauka prvi put predstavljena na jedan atraktivan način. Svake godine povećavao se broj posetilaca, kao i učesnika. Na Gimfestu učestvuje preko 200 demonstratora na oko 30 štandova na kojima ćemo promovisati nauku i umetnost tako da bude jasna svakom posetiocu bez obzira na nivo uzrasta i obrazovanja.

APRIL - Dan Opštine

Dan Opštine Požega se posebno obeležava u našoj opštini i praćen je raznolikim programom od 1. do 7. aprila. Tih dana u Požegi se za sugrađane pripremaju pozorišne predstave u sali Kulturnog centra, izložbe u gradskoj Galeriji, a 7. aprila u sali Kulturnog centa održava Svečana akademija i dodela opštinskih priznanja.

APRIL - Vredne ruke našeg kraja

Vredne ruke našeg kraja je manifestacija koja se održava od 2018. godine u našoj opštini i predstavlja prodajnu izložbu proizvoda domaće radinosti, tkanje, vez, pletenje. Cilj manifestacije je promocija starih zanata i očuvanje tradicije. Svi proizvodi vrednih ruku našeg kraja izloženi su na štandovima i ulepšavaju Gradski trg toga dana. Organizator je turistička organizacija Požega.

APRIL - Maglenijada

Maglenijada je požeški rok festival osnovan 2012. godine s ciljem da okupi mlade ljude dobrim rok zvucima sjajnih mladih lokalnih bendova. Ovaj festival se održava na požeškom gradskom trgu (Trg Slobode) što daje svojstveni dojam celom festivalu. “Maglenijadu” realizuju Kancelarija za mlade Požega, Opština Požega i Kulturni centar Požega.

APRIL - Dečiji Vaskrs

Turistička organizacija Požega i predškolska ustanova “Olga Jovičić- Rita” organizuju manifestaciju za najmladje na Gradskom trgu u Požegi. Deca iz predškolske ustanove takmiče se u oslikavanju jaja, recitovanju i crtanju motiva Vaskrsa. Mogućnost kupovine dečijih unikatnih radova.

MAJ - Festival cveća

Festival se organizuje na Gradskom trgu u Požegi, cvećare i rasadnici izlažu svoje cvetne aranžmane. Na trgu je organizovan raznolik kulturno-umetnički program. Izložba je prodajnog karaktera i otvorena je tokom celog dana. Organizator je Turistička organizacija Požega.

JUN - Sabor Narodnog stvaralaštva

Festival narodnog stvaralaštva u Požegi počinje 1. Juna defileom požeškim ulicama, a zatim sledi kulturno-umetnički program u sali KC Požega. Koncert izvornog narodnog pevanja KUD “Momčilo Tešić” u narodnim nošnjama. Organizatori: KUD Momčilo Tešić, KC i TOP.

JUL - Moravska regata

Požeška kotlina, u kojoj se granaju donji tokovi Skrapeža, Moravice I Đetinje od kojih nastaje Zapadna Morava, bogati su klenom, skobaljem i mrenom. Ribolovačko udruženje “Skrapež” organizuje svake godine u julu mesecu “Moravsku regatu” i međunarodno takmičenje u pecanju na Marića Bari. Manifestacija je lokalnog karaktera kada se odkupe mladi, koji svojim čamcima plove Moravom od sela Pilatovići, gde je start, do Jelen Dola, zatim se na Marića Bari, koja je pored putnog pravca Požega-Čačak, okupi veliki broj strastvenih pecaroša koji uživaju u pecanju, spemanju ribljih specijaliteta i druženju.

JUL - Štraparijada

Štraparijada se održava svake godine 12. jula u Požegi. Ova manifestacija podrazumeva takmičenje u vuči balvana konjima. Takmičenje se odvija u više kategorija, a najboljima naravno slede vredne nagrade. Ova manifestacija svake godine beleži sve veći broj posetilaca.

JUL - Pasuljijada

Gastronomska manifestacija u selu Rečice. Takmičarske ekipe takmiče se u kuvanju pasulja. Nakon završetka takmičarskog dela sledi proglašenje pobednika i nagrade za najbolje. Zabava za učesnike i posetioce na otvorenom i uređenom prostoru. Šatra, trubači, dobra zakuska i dosta posetilaca. Organizatori: MZ Rečice i TOP.

JUL - Predtakmičenje mladih trubačkih orkestara za Sabor trubača u Guči

Predtakmičenje je manifestacija u kojoj se takmiče mladi trubački orkestri i time stiču pravo za nadmetanje na velikom Saboru trubača u Guči. Orkestri se nadmeću u pionirskoj i omladinskoj kategoriji. Na predtakmičenju proglašava se najbolji trubački orkestar i najbolji trubač u obe kategorije. Nakon ocene stručnog žirija, najboljima slede nagrade. U skolpu programa manifestacije nastupa i jedan od poznatih i nagradjivanih trubačkih orkestara iz našeg kraja. Manifestacija se održava na Gradskom trgu u Požegi. Organizatori: Opština Požega i TOP.

AVGUST - Kupusijada

Kupusijada je gastronomska manifestacija u selu Zaselje. Takmičarske ekipe se takmiče u kuvanju svadbarskog kupusa. Nakon završetka takmičarskog dela sledi proglašenje pobednika i nagrade za najbolje. Zabava za učesnike i posetioce uz trubače. Manifestaciju poseti oko 2000 posetilaca.
Organizatori su MZ Zaselje i TOP.

AVGUST - Licidersko srce

Međunarodni dečiji festival folklora održava se svake godine u više opština Zapadne Srbije. Na festivalu učešće uzima oko 800 dece uzrasta od 5 do 15 god. iz Srbije i inostranstva. Na dan manifestacije folklorni asambli iz raznih krajeva sveta imaju prijem kodpredsednika opštine Požega, zatim defiluju ulicama Požege. Defile se završava njihovim nastupom na pozornici na Trgu. Više informacija na: www. liciderskosrce.com, www.erafolklor.com. Organizatori: Udruženje građana “Era” i Turistička Organizacija Požega.

AVGUST - Sabor raspevanih Požežana

Koncert izvornog narodnog pevanja koji se održava svake godine krajem avgusta u sali Kulturnog centra u Požegi. KUD “Raspevani Požeženi” iz Požege za svoje sugrađane pripreme koncert u kome pokažu svoje umeće i talenat za izvorno narodno pevanje koji je danas retkost.

OKTOBAR - Džipijada

Džipijada je trka terenskih vozila i održava se svake godine u oktobru. Na manifestaciji se takmiče učesnici iz cele Srbije sa svojim četvorotočkašima. Start takmičenja je ispred hotela u Požegi, a pred takmičarima je 70 km terenske vožnje kroz teške terene (Požega – Glumač – Otanj – Ježevica – Duškovci – Gornja Dobrinja). Organizatori su Džip Tim i Opština Požega.

OKTOBAR - Gulašijada

Gastronomska manifestacija u selu Čestobrodica pored magistralnog puta Požega – Divčibare. Takmičarske ekipe se takmiče u kuvanju gulaša. Nakon završetka takmičarskog dela sledi proglašenje pobednika i nagrade za najbolje. Zabava za učesnike i posetioce na otvorenom i uređenom prostoru. Pripremljen je i bogat kulturno – umetnički program za posetioce. Svaka takmičarska ekipa broji po 15 članova, a u popodnevnim satima posećenost manifetacije je najveća. Organizatori su MZ Čestobrodica i TOP.

OKTOBAR - Prasetinijada

Gastronomska manifestacija u selu Otanj. Takmičarske ekipe se takmiče u pečenju praseta na ražnju. Nezaobilazni su zvuci trube, dobra zakuska i druženje. Zabava za učesnike i posetioce na otvorenom i uređenom prostoru. Organizatori su MZ Otanj i TOP.