Zablistaće i druga crkva u Godoviku

Bogata baština i predanja žive u Godoviku, lepom selu nadomak Požege. Ono je neveliko, a ima dve pravoslavne crkve. Manja i znatno starija, posvećena Svetom Đorđu, obnovljena je pre nekoliko decenija i prima vernike, dok je veća i mlađa, Crkva Svetog proroka Ilije, odavno oštećena zbog nepovoljnog tla, popucalih zidova i neupotrebljiva za bogosluženja.

Zablistaće uskoro i ovaj oštećeni hram u Godoviku: počela je sanacija Crkve Svetog proroka Ilije, građene 1855. u baroknom stilu (nalik deceniju starijoj crkvi u Užicu), na čijoj zapadnoj fasadi su početkom 20. veka na pločama uklesana imena ratnika ovog kraja palih u oslobodilačkim ratovima. Sada se radi drenaža, pa sledi sanacija temelja, utezanje zidova, krov i tako redom, po fazama do kompletne obnove. Stručnjaci procenjuju da bi za pet-šest godina ceo poduhvat mogao da bude završen.

Opština Požega opredelila je iz budžeta šest miliona dinara za finansiranje projekata crkava i verskih zajednica, od čega je dva miliona namenjeno za godovičku crkvu.

Hram posvećenom Svetom Đorđu (Đurđicu)

Što se tiče drugog pravoslavnog hrana u ovom požeškom selu, posvećenom Svetom Đorđu (Đurđicu), ona je jedna od najstarijih u ovom delu Srbije, spomenik kulture od velikog značaja. Po predanju, ta jednobrodna kamena građevina podignuta je još u 14. veku i tada je bila metoh ariljskog manastira. Ne postoje pisani tragovi koji prate njenu sudbinu do 17. veka, a tada je obnovljena i tu počinju bogosluženja. Pišući o njoj, savremenici je nazivaju manastir Godovik. Konak je dozidan krajem 18. veka, ikone živopisao Aleksije Lazović 1813, a knez Miloš je hramu 1832. darovao zvono. Ova stara crkva, završetkom gradnje nove i veće u njenoj blizini, dveri je zatvorila sredinom 19. veka. Zarušena je pedesetih godina prošlog stoleća usled miniranja stene u obližnjem kamenolomu. Njena celovita obnova obavljena je 1985. zalaganjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture i parohijana, a od 1997. ponovo prima vernike.

Čitav crkveni kompleks u Godoviku pod zaštitom je države zbog svoje važnosti i mogao bi, kad se veća crkva obnovi, da privuče posetioce.

Požega Online / Radio Požega