Pribojci na zimskoj školi poljoprivrednika u Požegi

Kao i ranijih godina, Zimska škola za poljoprivrednike održana je u Poljoprivrednoj školi „Ljubo Mićić“ u Požegi od 7. do 9. februara. Trodnevnoj edukaciji iz gotovo svih oblasti poljoprivrede, prisustvovali poljoprivrednici iz gotovo svih opština Zlatiborskog okruga. Među njima bila je i petočlana delegacija poljoprivrednika iz opštine Priboj.

Teme su bile, od uvek aktuelne agrarne politike, subvenicija i zdrugarstva, preko ratarstva, povrtarstva, voćarstva i stočarstva, do pčelarstva i zaštite bilja, sa posebnim akcentom na organsku poljoprivrede. Predavači su bili eminentni profesori i stručnjaci sa gotovo svih fakulteta i instituta u našoj zemlji.

Ovogodišnju zimsku školu za poljoprivrednike pod nazivom „Kako oživeti selo“ otvorio je predsednik opštine Požega Đorđe Nikitović, a činu svečanog otvaranja prisustvovali su i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i regionalnog razvoja, Privredne komore i Zadružnog saveza Užica i Srbije, Regioanalne razvojne agencije Zlatibor i Regionalne poljoprivrede stručne i savetodavne službe iz Užica.

O agrarnoj politici, subvencijama i podsticajima države u poljoprivredi govorili su državni sekratari u Minitarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević i Darko Božić, a o sve aktuelnijem zadrugarstvu i u poljoprivredi Nikola Mihajilović, predsednik Zadružnog saveza Srbije.

Skupu je prisustvovao i akademik Dragon Škorić, predsednik Nacionalnog tima za Preporod sela Srbije.

Trodnevni rad Sedme zimske za poljoprivrednike u Požegi, svojim nastupima, upotpunili su i književni stvaraoci koji žive na selu ali se bave i nekom granom poljoprivrede, kao što su pesnikinja iz Pranjana Ljiljana Bralović i narodni umetnik Dragiša Simić iz Mionice, ali i čuvari narodne tradicije iz grada domaćina, članovi udruženja Knjeginja Ljubica i trubački orkestar Maje Ilić.

Požega Online