Počinje snimanje dokumentarnih filmova na 16. interakciji

U nedelju, 8. avgusta, dolaskom dvanaest učesnika, studenata filmskih akademija iz Poljske, Estonije, Egipta, Rusije, Novog Zelanda, Austrije, Hrvatske i Srbije, počeo je 16. Međunarodni studentski filmski kamp “Interakcija 2021”.

Studenti su se okupili u Kulturnom centru Beograda i nakon uvodne radionice, otputovali su u Čačak i Užice gde će podeljeni u tri ekipe snimiti tri dokumentarna filma na temu „Bez ograničenja“.

Isak Najts -Vašbourn, scenarista i reditelj sa Novog Zelanda, predvodi jednu od ekipa koja će snimati u Užicu. Student je master programa za scenario Kino Eyes Masters (Velika Britanija, Portugalija, Estonija) i dobitnik je Erasmus Mundus stipendije. Njegov kratkometražni film „Slatki novac“ premijerno je prikazan na 70. Berlinalu 2019. godine.

Drugu ekipu učesnika koja će boraviti u Užicu predvodi Klaudia Folga, studentkinja režije na Poljskoj nacionalnoj filmskoj školi u Lođu. Njen najnoviji film „Pećina kornjača“ prikazan je na mnogim međunarodnim filmskim festivalima, uključujući i Varšavski filmski festival, a takođe i nagrađen je brojnim nagradama.

Rediteljka čačanske ekipe je Ružica Anja Tadić, koja je diplomirala je multimedijalnu režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde trenutno studira i master program režije. Tokom studija snimila je sedam kratkih filmova koji su nagrađeni na festivalima u zemlji i inostranstvu..

Učesnici će uz podršku lokalnih koordinatora produkcije u narednih sedam dana pronaći priče i snimiti dokumentarce, a zatim će se 15. avgusta okupiti u Požegi, gde će do 22. avgusta montirati filmove. Premijera filmova snimljenih tokom kampa biće održana 23. avgusta 2021. godine u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Ovogodišnji kamp se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, producentske kuće Cinnamon Films, Studentskog centra Užice, ali i brojnih partnera i prijatelja.

Tokom petnaestogodišnje realizacije kampa učestvovalo je 249 učesnika iz 56 zemalja, snimljeno 50 dokumentaraca i osvojeno više od dvadeset nagrada na filmskim festivalima.

Više informacija o kampu možete pronaći na: www.film-art.org/interaction

Požega Online / TV5