Novaković: Manje obolelih, ali i dalje bez opuštanja. Produženo radno vreme ugostiteljskih objekata sa baštom

I ovog petka gost Radio Požege bio je zamenik predsednika opštine Požega i zamenik komandanta opštinskog Štaba za vanredne situacije Ivan Novaković. Na početku svoje priče se osvrnuo na trenutnu epidemiološku situaciju u našoj opštini.

Ono što je primetno, kako sam kaže, na osnovu cifara, koje saopštava Zavod za javno zdravlje iz Užica, je to da je vidljiv mali pad u broju obolelih, ali to nikako ne znači da je situacija dobra, i da se možemo opustiti. Novaković podvlači da brojevi na dnevnom nivou ne pokazuju pravu sliku stanja i napominje da je i dalje potrebno poštovati sve preporučene epidemiološke mere.

Prema njegovim rečima članovi opštinskog Štaba za vanredne situacije svakodnevno međusobno komuniciraju elektronski, a pre dva dana održana je i sednica Štaba za vanredne situacije, gde je konstatovano da je smanjen broj pacijenata koji se javljaju na prvi pregled u kovid ambulantu Doma zdravlja u Požegi. I u bolnici na Savincu je manji broj pacijenata. Trenutno je tamo smešteno 37 pacijenata, od čega je kod 22 potvrđen koronavirus.

Stanje u Domu za stare na Savincu je, za sada, dobro. Nije zabeležen ni jedan pozitivan slučaj, što, prema rečima Ivana Novakovića, pokazuje da je rad, u ovoj ustanovi, od samog početka epidemije, dobro organizovan.

Na sednici Štaba se govorilo i o radu ugostiteljskih objekata, dodao je Novaković. Primetno je da je veći broj ljudi u kafićima i restoranima u večernjim terminima, tako da je doneta odluka o produženju rada do 23 sata i to se odnosi na objekte koji imaju bašte. Produženje radnog vremena će podrazumevati nešto strožija pravila vezana za broj gostiju u objektu i propisanu distancu.

Očekuje se i konstitutivna sednica opštinskog parlamenta. Sednica će biti održana uz poštovanje svih propisanih mera, tako da će se, najverovatnije, održati van skupštinske sale u nekom drugom i većem prostoru. Za sada nije poznato gde će to biti, a razmišlja se i o bioskopskoj sali, jer se mora voditi računa o propisanim epidemiološkim merama.

Požega Online / Radio Požega