Narodni muzej Užice otvorio svoja vrata za posete

Narodni muzej iz Užica sledeće godine obeležiće važan jubilej, 75. godina od osnivanja. U dve zgrade regionalnog muzeja mogu se videti stalne postavke: „Užice, nastanak i razvoj“, „Užička republika 1941.“, „Legat slikara Mihaila Milovanovića“ i „Istorija Namenske proizvodnje u Užicu od 1928. do danas“.

U podzemnim tunelima nalazi se i postavka „Partizanska fabrika oružja i municije 1941.“ Pored istorijskih priča koje posetioce očekuju u samim prostorijama muzeja, ova ustanova upravlja i Memorijalnim kompleksom Kadinjača. Od 2009. u okviru organizacije rada Narodnog muzeja je i prezentacija hidroelektrane „Pod Gradom”, a u sastavu muzejskog kompleksa nalazi se i Jokanovića kući sa stalnom postavkom „Gradska kuća s kraja XIX i početka XX veka“. Sadržaja ima dosta, a najviše posetilaca privlači memorijalni centar Kadinjaca.

U samom muzeju, koji i dalje “čuva” tenk Hočkis, beleže se individualne posete je zbog epidemiološke situacije nema ekskurzija. Slavica Stefanović, direktorica Muzeja poziva sve zainteresovane da obiđu lokalitete i pogledaju izložene eksponate.

Požega Online / Radio Požega / TV5