Nakon pola veka čekanja Požega konačno dobija obilaznicu: Izgradnja počinje u martu sledeće godine, saobraćajnica od velikog značaja izmestiće teretna vozila iz centra opštine

Iz godine u godinu, sa povećanjem intenziteta saobraćaja, Požega ima sve više problema zbog činjenice da kompletan saobraćaj za Kosjerić i Valjevo ide kroz sam centar grada. Rešenje jeste izgradnja obilaznice u dužini od 3,8 kilometara, a sa radovima će se početi u martu sledeće godine.

„Uz izgradnju autoputa od izuzetne su važnosti obilaznice oko Gornjeg Milanovca, Užica i Požege. Treba da se uradi kompletna tehnička dokumentacija za izvođenje radova i realizacija same ivesticije. Izrada projekta, eksproprijacija zemljišta. Nakon toga započeće radovi, a to će biti na proleće sledeće godine. Činimo sve da čitava Srbija bude izuetno sabraćjno povezana, da se olakša građanima. Svakako, nećemo zaboraviti ni izgradnju i sanaciju lokalnih puteva“, izjavio je ministar saobraćaja Tomislav Momirović prilikom posete Požegi.

On je dodao da se radi o projektu koji će potpuno povezati zapadnu Srbiju i oživeti čitav kraj kroz putnu infrastrukturu, kao što je nekada to bio slučaj u železničkoj izgradnji pruge Beograd–Bar.

“Naš strateški plan od koga nećemo odustati je da Užice i Gornji Milanovac krenu u septembru da se rade građevinski, a Požega da krene do marta sledeće godine. Plan generalne regulacije mora da se usvoji u narednih mesec dana, onda moramo da maksimalno ubrzamo radove na idejnom projektu a onda i na projektu za građevinsku dozvolu”, kazao je Momirović.

Foto: RINA

Od izgradnje obilaznice oko Požege građani će imati brojne dobrobiti. Osim što će gradsko jezgro biti rasterećeno, a teretna vozila neće prolaziti pored osnovnih škola i đaka, nova saobraćajnica imaće pozitivne efekte na životnu sredinu, ali i dovesti nove investitore.

“Tehnički problemi takvog saobraćaja, neposredna blizina dva objekta OŠ ‘Petar Leković’, te buka i zagađenje u samom gradu, konačno su prepoznati i u resornom ministarstvu, pa je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović rekao da se ‘Mora graditi obilaznica oko Požege'”, izjavio je predsednik opštine Požega Đorđe Nikitović.

Prilikom izgradnje obilaznice oko Požege u nekim elementima potrebne konsultacije sa preduzećem “Srbijavode”, koje se priprema da izvrši uređenje korita i obala reke Skrapež.

Požega Online / RINA