Ko i kada radi na Sretenje

U Srbiji se u ponedeljak obeležava Sretenje, crkveni i državni praznik. Pravoslavna crkva slavi uspomenu na dan kada je Bogorodica prvi put uvela Hrista u hram da ga posveti Bogu.

Narod veruje da se tada sreću zima i proleće i da od ovog datuma više nema jakih mrazeva. Sretenje kao Dan državnosti Srbije slaviće se dan duže, u ponedeljak i u utorak. Praznik je ustanovljen kao uspomena na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. podignut Prvi srpski ustanak i dan kada je 1835. godine u Kragujevcu donet prvi Ustav Kneževine Srbije, poznat kaod Sretenjski. Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima zbog proslave Sretenja – Dana državnosti neradni su 15. i 16. februar.

U Požeškom Domu zdravlja, u vreme praznika, radiće Kovid ambulanta od 7 do 19 sati i dežuraće služba Hitne pomoći, dok će se u prostoru gradske galerije nesmetano obavljati vakcinacija i revakcinacija stanovništva protiv koronavirusa. Prema informacijama iz Doma Zdravlja, pored vakcina kineskog proizvođača danas su u Požegu stigle i ruske vakcine, pa svi oni koji su se odlučili za njih mogu narednih dana očekivati poziv za vakcinaciju.

U gradskoj apoteci će u dane praznika biti na snazi radno vreme od 8 do 14 sati. Parking se u ponedeljak i utorak neće naplaćivati, a i za zaposlene u Pošti u Požegi prva dva dana naredne sedmice će biti neradna.

Požega Online / Radio Požega