Hramovna slava stare požeške crkve

Srpska pravoslavna crkva 3. juna proslavlja Svetog cara Konstantina i caricu Jelenu. Za ovaj praznik se vezuje versko-istorijska priča, ali i običaji. Praznik cara Konstantina i njegove majke carice Jelene ustanovljen je jer je car Konstantin Milanskim ediktom 313. dao hrišćanima slobodu vere i okončao njihov progon, pa je crkva odlučila da ovaj rimski carski par proglasi svetiteljima.

Kao esnafsku slavu ovaj praznik proslavljaju kujundžije i železničari. Ovim svetiteljima posvećen je veliki broj hramova u našoj Crkvi, među njima i Crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Požegi, koja je podignuta 1833. godine. Glavni arhiktekta bio je ruski emigrant Vasilije Akurosov. Izgrađena je od armiranog betona. Živopis je radio Đorđe Zografski, sa sinovima Jovanom i Milovanom iz Velesa. Ikone je slikao akademski slikar Nikola Ivković iz Novog Sada.

Na praznik Svetih Careva Konstantina i Jelene 3. juna kada naša ,,stara“ crkva u Požegi proslavlja svoju hramovnu slavu, svetu arhijerejsku liturgiju služiće Njegovo Preosveštenstvo Episkop Žički Gospodin Justin, kazao je za naš radio Protojerej Božo Glavonjić, starešina požeške crkve. On poziva verni srpski narod da se, u skladu sa postojećim merama, sutra okupi kod stare požeške crkve…

Ističe i da je počelo živopisanje požeškog hrama Sveta tri jerarha, gde se radi oslikavanje paraklisa, a kasnije će se postaviti i mozaici iznad ulaznih vrata, a u planu je da novi izgled dobije i glavni brod crkve. Dinamika radova zavisiće od priliva finansijskih sredstava, ali je okvirni plana da jedna od dve male crkve, koje se nalaze levo i desno od glavnog ulaza, posvećena Prepodobnoj mati Paraskevi, bude živopisana do jeseni.

Protojerej Božo Glavonjić, starešina požeške crkve dodaje i da su posle duže pauze prouzrokovane pandemijom u planu i poklonička putovanja…

Požega Online / Radio Požega